Ontspanningsoefeningen

VGZ heeft een gratis app ontwikkeld met ontspannings- en mindfulness oefeningen. Ook via Spotify heb je diverse afspeellijsten waar  je oefeningen kunt beluisteren.


Online module 'Stop het getob'

Op deze website van de Vrije Universiteit staat een module om piekeren aan te pakken. De oefeningen kunnen thuis uitgevoerd worden. Maar er zijn ook werkvormen bij die je elders kunt doen, in de auto of tijdens het boodschappen doen. Deze werkvormen helpen je om langzaam maar zeker minder te gaan piekeren. Wat je ervoor moet doen is elke dag twee maal een kwartier vrijmaken en vastleggen om te oefenen. Dat is een tijdsinvestering die je snel terug verdient wanneer je minder tijd gaat besteden aan je gepieker. Ook in het weekend is het de bedoeling dat je oefent. 

Op de website staan voor elke dag één of meer werkvormen. Wij adviseren je deze website stap voor stap door te nemen en rustig de tijd te nemen om elke werkvorm uit te proberen. Na enige tijd merk je zelf wel welke oefeningen voor jou het beste werken, en dan kun je kiezen uit een aantal verschillende werkvormen. 


Werkvormen 'ACT in actie'

Op deze website staan ACT-werkvormen die je kunnen helpen bij jouw proces. De werkvormen van ACT zijn ook geschikt om in te zetten bij teams, in het bedrijfsleven. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Bij ACT leer je op een andere manier met  vervelende gedachten, gevoelens, sensaties om te gaan dan hun eerste automatische reactie hun ingeeft: oplossen! Het blijkt namelijk dat het gevecht aangaan met gedachten en / of gevoelens (of ze juist proberen te vermijden) er juist vaak voor zorgt dat de ze een grotere invloed krijgen op iemands leven. Het alternatief is acceptatie van deze vervelende ervaringen. Niet omdat deze zo leuk zijn, maar omdat je niet wilt dat ze nog meer ruimte innemen in je leven.

Kijk vooral naar deze werkvormen:

  • 'Visualiseer je pijn' is een werkvorm uit de beeldende therapie waarbij je non-verbale techniek en gebruikt om je pijn te visualiseren
  • 'Eenvoudige manieren op mindful te zijn' zijn werkvormen uit de Mindfulness die je kunnen helpen om je te concentreren en je te verbinden met je omgeving
  • 'Picture your life' is weer een werkvorm uit de beeldende therapie die je kan helpen om op een natuurlijke manier stil te staan die voor jou waardevol en belangrijk zijn in je leven. Maak dagelijks een foto van je leven!
  • Waarden bepalen voor jezelf of in een team. Wat zijn waarden eigenlijk? Wat vind jij / jouw team écht belangrijk? Waarden kunnen jou / jouw team houvast bieden, ze geven richting en zijn vergelijkbaar met een kompas.